Een beschonken horeca-exploitant kan de DHW-vergunning verliezen

Toen op 16 juli 2018 om 01:45 uur drie politieagenten een Puttens café binnenkwamen, was het voor de horeca-exploitant even schrikken. Normaal gesproken zijn voor sluitingstijd (01:00 uur) de laatste gasten de deur uit en wordt er schoongemaakt, maar deze avond was de ‘sluitborrel’ erg gezellig en daardoor was de horeca-exploitant vergeten de voordeur op slot te draaien. Enigszins aangeslagen staat de horeca-exploitant de net binnengekomen agenten te woord en legt uit waarom de deur nog open staat. De agenten trekken zo hun eigen conclusies.

De regels

Wie als horeca-exploitant alcoholhoudende dranken wil schenken, moet in het bezit zijn van een Drank- en Horecawetvergunning (DHW-vergunning). Deze vergunning is te verkrijgen bij de gemeente en is persoonlijk, dat wil zeggen dat de DHW-vergunning niet overgeschreven kan worden op een ander. Op 2 november 2011 is aan de Puttense horeca-exploitant een DHW-vergunning verleend.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om in bepaalde gevallen de DHW-vergunning in te trekken. Eén van die gronden is wanneer de horeca-exploitant van enig slecht levensgedrag is. Een voorbeeld hiervan is het meermaals rijden onder invloed. Dat soort gedrag is volgens de Drank- en Horecawet niet te verenigen met de verantwoordelijkheid die een horeca-exploitant draagt.

Hoe ging het verder?

De drie agenten zagen op het late tijdstip in het Puttense café nog licht branden. Daarnaast stonden er fietsen, scooters en een auto voor de deur, waardoor de agenten besloten een kijkje te gaan nemen. In het café troffen zij vier mensen aan, die allemaal een biertje aan het drinken waren. Ietwat onder de indruk van de binnenkomers schudde de horeca-exploitant de agenten de hand en stond ze te woord. De horeca-exploitant verklaarde dat hij de tijd was vergeten en dat hij allang dicht had moeten zijn. Tijdens het gesprek concludeerden de agenten dat de horeca-exploitant in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. De agenten verklaarden dat de horeca-exploitant met dubbele tong praatte en moeite had met het schudden van de handen.

Intrekken vergunning

Op grond van de Drank- en Horecawet is het verboden in kennelijke staat van dronkenschap aan het werk te zijn. Wanneer men dit wel doet, kan dit door de burgemeester aangemerkt worden als een vorm van slecht levensgedrag. Dit kan resulteren in intrekking van de DHW-vergunning. En zo geschiedde voor de horeca-exploitant van het Puttense café.

Bij de rechter

De horeca-exploitant laat het er niet bij zitten. Bij de rechter vecht hij de intrekking van de DHW-vergunning aan omdat hij financieel afhankelijk is van de inkomsten uit zijn café. Daarbij laat hij de rechter weten dat een drankje na de werkdag in de horeca heel gebruikelijk is en hij helemaal niet in staat van dronkenschap verkeerde. Tot slot merkt hij op dat het café al sinds 01:00 uur gesloten was, maar dat hij vergeten was de voordeur op slot te draaien. Ook de conclusies over praten met dubbele tong en het moeilijk handen schudden zijn volgens de horeca-exploitant onterecht, zijn gedrag kwam namelijk omdat hij geschrokken was van de binnenkomst van de drie agenten.

De voorzieningenrechter vindt dat de DHW-vergunning niet kan worden ingetrokken op grond van het gedrag van de horeca-exploitant. Er is geen alcoholtest afgenomen en twee aanwezigen in het café hebben verklaard dat de horeca-exploitant helemaal niet in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. Het is te kort door de bocht om daarom aan te nemen dat er bij de horeca-exploitant sprake is van enig slecht levensgedrag en daarom oordeelt de voorzieningenrechter dat de DHW-vergunning niet ingetrokken mag worden.

Tot slot

In dit geval is de horeca-exploitant de dans ontsprongen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Drank- en Horecawet vereist nu eenmaal goed levensgedrag van leidinggevenden. De burgemeester heeft de bevoegdheid om een DHW-vergunning in te trekken bij slecht levensgedrag, zoals dronkenschap tijdens de openingstijden van het café. Dat is een vergaande consequentie, zeker in het geval u financieel afhankelijk bent van uw onderneming, zoals de Puttense café-exploitant. Wees te allen tijde bewust van het feit dat u als horecaondernemer een verantwoordelijke voorbeeldfunctie heeft.

Deze bijdrage is geschreven in het kader van de samenwerking tussen Catch Legal en Uitgeverij PS. Middels het periodiek schrijven van artikelen laat Catch Legal op toegankelijke wijze de Nederlandse horecaondernemer kennismaken met het bestuursrecht. De artikelen verschijnen op de websites en in de uitgaven van Uitgeverij PS. Klik hier voor het originele artikel dat geplaatst is op www.lunchroom.nl

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal