Nieuwsflits: is een bestuurlijke waarschuwing een besluit?

Op 22 september 2017 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een conclusie over de bestuurlijke waarschuwing gevraagd aan de staatsraad advocaat-generaal Widdershoven. De vraag die is voorgelegd is of een bestuurlijke waarschuwing een besluit is waartegen bezwaar en beroep open staat. Voor het eerst is de mogelijkheid geboden voor iedereen om te reageren op de vragen die aan de staatsraad advocaat-generaal zijn gesteld. Hiermee is de figuur van de amicus curiae geïntroduceerd in het bestuursrecht; een inspraakmogelijkheid voor burgers binnen de rechtspraak.

Afgelopen woensdag 24 januari 2018 is de conclusie van de staatsraad advocaat-generaal gepubliceerd (ECLI:NL:RVS:2018:249). Ons bestuursrechthart ging hier uiteraard sneller van kloppen toen wij dit zagen; we waren benieuwd naar de reacties! 25 meedenkers hebben hun reactie gestuurd naar de Afdeling.

Uiteindelijk heeft staatsraad advocaat-generaal Widdershoven na het overwegen van alle inspraakreacties de volgende conclusie getrokken: “Een op een wettelijke voorschrift gebaseerde waarschuwing is een Awb-besluit als zij een ‘essentieel en onlosmakelijk onderdeel’ vormt van het sanctieregime omdat zij een voorwaarde (condicio sine qua non) is om bij een volgende overtreding een bestuurlijke sanctie of maatregel te kunnen opleggen. Deze waarschuwing kan in bezwaar en beroep worden aangevochten.” Onder omstandigheden is een bestuurlijke waarschuwing dus een besluit. De conclusie aan de Afdeling bestuursrechtspraak is niet bindend. De grote kamer van de Afdeling (bestaande uit: vijf staatsraden: te weten de president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de waarnemend president van de Centrale Raad van Beroep en een raadsheer van de Hoge Raad, onder voorzitterschap van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak) zal binnenkort in de concrete procedure uitspraak doen. We houden u op de hoogte.

Meer informatie? Zie ook onze pagina over Handhaving of neem contact op met een van onze juristen.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal