Nieuwsflits: is een bestuurlijke waarschuwing een besluit? (vervolg)

Op 31 januari 2018 is van onze hand een nieuwsflits verschenen waarin aandacht is besteed aan de op 24 januari 2018 verschenen conclusie van de staatsraad advocaat-generaal Widdershoven (ECLI:NL:RVS:2018:249). Los van de inhoud is door ons aangegeven dat de conclusie aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State niet bindend is, dus rees de vraag of de Afdeling de conclusie in de desbetreffende procedure zou volgen.

Op woensdag 2 mei 2018 heeft de grote kamer van de Afdeling uitspraak gedaan in de procedure en heeft daarbij de conclusie van de staatsraad advocaat-generaal Widdershoven betrokken (ECLI:NL:RVS:2018:1449).

De Afdeling is tot het oordeel gekomen dat, in lijn met de conclusie van de staatsraad advocaat-generaal, een bestuurlijke waarschuwing die onderdeel is van een wettelijk sanctieregime, onder bepaalde voorwaarden een besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht dat kan worden aangevochten bij de bestuursrechter. Om te voldoen aan deze voorwaarden moet er sprake zijn van:
– een waarschuwing die is gebaseerd op een wettelijk voorschrift en;
– een voorwaarde is voor het toepassen van een sanctiebevoegdheid en dus;
– een essentieel en onlosmakelijk onderdeel is van het sanctieregime.

Wat betekent dit voor partijen? De door het bestuursorgaan gegeven waarschuwing creëert een mogelijkheid om bij constatering van een volgende, vergelijkbare, overtreding bestuurlijke sancties op te leggen. In dat opzicht is er bij het opleggen van de waarschuwing sprake van een wijziging van de rechtspositie van de belanghebbenden en dus sprake van een besluit in de zin van artikel 1:3 van de Awb.

Kortom, er kan met inachtneming van door de Afdeling bepaalde voorwaarden tegen een bestuurlijke waarschuwing in rechte worden opgekomen. Wanneer dit echter niet gebeurt, maar daarentegen wel een gerechtelijke procedure wordt gestart tegen het vervolgbesluit mag daarin niet meer worden geoordeeld over de rechtmatigheid van de eerder gegeven waarschuwing, omdat de waarschuwing dan in rechte onaantastbaar is geworden. Feiten en omstandigheden die aan de orde zijn gekomen tijdens het geven van de waarschuwing mogen nog wel mee worden genomen in de beoordeling van het vervolgbesluit.

Meer informatie? Zie ook onze pagina over Handhaving of neem contact op met een van onze juristen.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal