Bent u van plan iets te veranderen aan uw omgeving? Het is mogelijk dat u daarvoor een vergunning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een tuinhuis, het omzetten van kantoorruimte naar woonruimte of het kappen van bomen.
Het bestemmingsplan geeft de regels weer. Door middel van een omgevingsvergunning kunnen die regels nader worden ingevuld of kan daarvan worden afgeweken. Zo realiseert een omgevingsvergunning voor bouwen de bestemming die op grond van het bestemmingsplan is toegestaan: De bestemming ‘Wonen’ wordt gerealiseerd door het bouwen van een huis en ‘Kantoor’ door het bouwen van een kantoorgebouw. Ook is het mogelijk om met een omgevingsvergunning het gebruik van een bestaand gebouw te wijzigen, zoals het wijzigen van een winkel naar een woonhuis.
Een aanvraag om omgevingsvergunning ten behoeve van een bouwplan wordt getoetst aan de betreffende bestemmingsplanregels (bouw- en gebruiksregels). Indien een bouwplan voldoet aan de voorschriften neergelegd in het bestemmingsplan dan moet de gemeente de omgevingsvergunning verlenen. Voldoet de aanvraag niet aan de regels van het bestemmingsplan, dan weigert de gemeente de aanvraag. Middels een omgevingsvergunning kan ook worden afgeweken van de voorschriften in het bestemmingsplan. De mogelijkheid tot afwijken wordt geboden in het bestemmingsplan of in het Besluit omgevingsrecht. De aanvraag dient dan onder meer te passen binnen het beleid van de gemeente, de provincie en het Rijk én aan de voorwaarden opgenomen in het bestemmingsplan of het Besluit omgevingsrecht.
Bent u het niet eens met de beslissing op uw aanvraag om een omgevingsvergunning, dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de instantie die het besluit heeft genomen. Lees meer over
procederen.