De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer tastbaar. Extreme weersomstandigheden, wateroverlast en hittestress zijn voor iedereen merkbaar. Actie is nodig, dat is duidelijk. Wij zien dan ook kansen voor meer doelgerichte duurzame gebiedsontwikkeling!
De klimaatopgave is een uitdaging.
Maar wat ons betreft zit in elke uitdaging ook een kans om ambities tot uiting te laten komen. Het huidige en toekomstige omgevingsrecht biedt handvatten voor klimaatmaatregelen en regels die duurzame gebiedsontwikkeling stimuleren.
Daarom hebben wij besloten om onze kennis in een klimaatblogreeks te vatten. In de onze blogs maken we klimaatadaptatie en duurzame gebiedsontwikkeling concreet aan de hand van verschillende thema’s. We zetten uiteen op welke manier regels kunnen worden gesteld. Daarbij kijken we zo veel mogelijk naar praktijkvoorbeelden uit verschillende gemeenten in Nederland.
Maar wat is klimaatadaptatie eigenlijk?
Wij richten ons in deze blogreeks voornamelijk op de klimaatadaptatiemaatregelen in het omgevingsrecht. Daaronder verstaan wij maatregelen die zien op de praktische uitvoering van klimaatbeleid in de gebouwde omgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van regentonnen bij gebouwen, de realisatie van groene daken, het gebruiken van groene erfafscheidingen of de ontstening van tuinen.
Klimaatbeleid
Klimaatadaptatiemaatregelen beginnen bij het nationale klimaatbeleid. De Rijksoverheid heeft het beleid om klimaatdoelen te bereiken in verschillende documenten vastgelegd zoals de
‘Nationale Adaptatie Strategie 2016’ (NAS) en het
‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (2018)’. De genoemde documenten geven duidelijke sturing aan het landelijk klimaatbeleid en formuleren concrete klimaatadaptatiestrategieën.
De verantwoordelijkheid voor het daadwerkelijk treffen van maatregelen voor de fysieke leefomgeving is in toenemende mate komen te liggen bij lagere overheden, vooral gemeenten. Op lokaal niveau zien we dat veel gemeenten al bezig zijn met het formuleren van ambities binnen thema’s zoals klimaat en duurzaamheid. We zien dat gemeenten hun ambities en plannen verwoorden in omgevingsvisies, actieplannen en uitvoeringsagenda’s.
Het beleid is er, nu de uitvoering nog. In de onze blogs laten wij zien hoe partijen duurzame gebiedsontwikkeling en duurzaam ondernemerschap kunnen bereiken met behulp van praktische handvatten en creatieve ideeën.
Benieuwd naar de volledige inleiding van onze klimaatblogreeks? Lees
hier onze eerste blog.