Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan iedereen een verzoek om informatie indienen bij een bestuursorgaan van een overheidsinstelling. Voor het indienen van een Wob-verzoek hoef je niet aan te kunnen tonen dat je een belang hebt bij de opgevraagde informatie. U kunt verzoeken om schriftelijke informatie, maar ook om geluidsopnames, foto’s, films of digitale correspondentie (denk aan WhatsApp-berichten). De informatie kan alleen worden verstrekt als deze daadwerkelijk is vastgelegd en betrekking heeft op (de de voorbereiding of uitvoering van) beleid van de overheidsinstelling. Voor het indienen van een Wob-verzoek hoeft u geen leges te betalen.
Het bestuursorgaan heeft vier weken de tijd om te beslissen over uw Wob-verzoek. De termijn kan eenmalig met vier weken worden verlengd. Indien het bestuursorgaan na die acht weken nog steeds geen beslissing heeft genomen, kunt u het bestuursorgaan in gebreke stellen. Daarmee maant u het bestuursorgaan aan om alsnog, binnen twee weken, een beslissing te nemen. Zijn de twee weken verstreken, dan kunt in bezwaar of beroep, omdat het bestuursorgaan niet tijdig een besluit heeft genomen.
De beslissing kan inhouden dat de documenten (gedeeltelijk) worden geopenbaard, maar ook dat openbaarmaking wordt geweigerd. Als u het niet eens bent met de beslissing, dan kunt bezwaar maken bij het bestuursorgaan. Eventueel kunt u tegen de beslissing op bezwaar in beroep bij de rechtbank en in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.