Nieuwsflits: Klimaatwet en hoofdlijnen Klimaat- en Energieakkoord gepresenteerd

Op woensdag 27 juni is door GroenLinks, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, VVD en CDA de Klimaatwet gepresenteerd. De Klimaatwet is gericht op de 2-gradendoelstelling uit het Verdrag van Parijs en bevat het streven om in 2030 de emissie van broeikasgassen met 49% terug te brengen ten opzichte van 1990. In 2050 moet de emissie met 95% gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. De Klimaatwet heeft op dit moment de status van initiatiefwetsvoorstel en wordt verder in behandeling genomen door de regering.

 Ondertussen werkt de regering ook aan het Klimaat- en Energieakkoord. Waar de Klimaatwet een streven geeft, moet dit akkoord concrete afspraken  gaan bevatten met maatschappelijke partijen over het terugbrengen van de CO2-uitstoot. De onderhandelingen worden gevoerd aan vijf sectortafels: gebouwde omgeving, industrie, landbouw & landgebruik, mobiliteit en elektriciteit. Per sectortafel zijn bedrijven, organisaties en overheden betrokken die een concrete bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot binnen hun sector.

Op dinsdag 10 juli zijn de voorlopige hoofdlijnen van het Klimaat- en Energieakkoord gepresenteerd. Dit zijn de resultaten van de onderhandelingen. De doelstelling van het akkoord is om de CO2-uitstoot met 49% terug te brengen ten opzichte van 1990. Deze doelstelling komt dus overeen met de doelstelling uit de Klimaatwet. De grootste winst valt in de elektriciteitssector te behalen. De opgave voor deze sector is om de CO2-uitstoot in 2030 met 20,2 Mton teruggebracht te hebben. Er wordt daarbij sterk ingezet op windenergie op zee, zodat stapsgewijs de elektriciteitsproductie uitgebreid wordt naar 49 Twh in 2030. Ter vergelijking: om de 49 Twh te halen, zijn ongeveer 700 extra windmolens op zee nodig. De partijen uit de sector die meedoen aan de onderhandelingen, zijn bijvoorbeeld Nuon, de koepelorganisatie Interprovinciaal Overleg en Greenpeace.

De voorlopige hoofdlijnen van het Klimaat- en Energieakkoord worden nu doorberekend om te bepalen of per sector genoeg wordt gedaan om de vermindering van 49% CO2-uitstoot in 2030 te halen. Daarna worden de (eventueel aangescherpte) hoofdlijnen voorgelegd aan de regering en de Tweede Kamer. De verwachting is dat het Klimaat- en Energieakkoord eind dit jaar rond is. Waarschijnlijk is de Klimaatwet dan nog niet in werking getreden, omdat het initiatiefwetsvoorstel eerst nog langs de Afdeling advisering van de Raad van State en de Eerste Kamer moet.

Heeft u een vraag op het gebied van het bestuursrecht of bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal