Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Alcoholwet aangenomen in Eerste Kamer

Op dinsdag 15 december 2020 heeft de Eerste Kamer het voorstel tot de wijziging van de Drank- en Horecawet als hamerstuk afgedaan. Daarmee is de nieuwe naam van de wet, te weten de Alcoholwet, een feit. Maar wat verandert er ook alweer nog meer door deze wijziging?

In mei 2019 publiceerden wij al een interview waarin de wijzing van de Drank- en horecawet is besproken. De wet die van 28 maart tot 8 mei dat jaar ter consultatie lag, is op 1 december van dit jaar met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen en op 15 december heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen.

De wijziging van de Drank- en Horecawet is het resultaat van afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord en de evaluatie van de Drank- en Horecawet. Het doel van de wetswijziging is het (verder) tegengaan van problematisch alcoholgebruik, met name onder jongeren. Door volwassenen die alcohol doorgeven aan minderjarigen strafbaar te stellen, wordt geprobeerd dit te bereiken. Dit betekent dat ouders die op het terras een biertje bestellen voor hun minderjarige kind nu ook strafbaar zijn, en niet alleen diegene die de alcohol verkoopt.

Regels aangescherpt

Naast deze strafbaarstelling worden ook de regels voor de verkoop op afstand van alcoholhoudende dranken aangescherpt. Momenteel zijn er geen duidelijke regels over leeftijdscontrole bij het bestellen van alcohol via het internet. De wetswijziging maakt het mogelijk om regels te stellen over leeftijdsverificatie op het moment van bestellen en afleveren van de bestelde drank. Verder wordt het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet ingetrokken waarin eisen aan het horecalokaal werden gesteld. De eisen aan de inrichting volgen voortaan alleen nog uit het Bouwbesluit 2012.

Na ondertekening door de Koning en de minister of Staatssecretaris zal de wet worden geplaatst in het Staatsblad. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 juli 2021 in werking treedt, dit is een half jaar later dan aanvankelijk de planning was. Tot de inwerkingtreding van de nieuwe Alcoholwet hebben ondernemers volgens Staatssecretaris Blokhuis voldoende tijd om de nieuwe maatregelen te implementeren.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

sociale woningbouw

Provincie dwingt gemeente tot sociale woningbouw

Het college van gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland (het college) heeft de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland (de raad) opgedragen binnen één jaar voor de locatie Driehoek Noordpolder een bestemmingsplan vast te stellen zodat op die locatie minimaal 50 sociale woningen mogelijk worden gemaakt.

Lees meer...
Catch Legal