Zestiende tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet in werking getreden

De Crisis- en herstelwet (hierna: Chw) en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (hierna: BuChw) bieden gemeenten al enige tijd de mogelijkheid om te experimenteren met het zogenoemde ‘bestemmingsplan verbrede reikwijdte’ (artikel 2.4 van de Chw en artikel 7c van het BuChw). Met het bestemmingsplan verbrede reikwijdte kan (tijdelijk) worden afgeweken van wet- en regelgeving, waardoor alvast kan worden geanticipeerd op de mogelijkheden die de Omgevingswet met het omgevingsplan zal gaan bieden. Net als straks met het omgevingsplan, kunnen de regels in het bestemmingsplan verbrede reikwijdte betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Dit biedt meer mogelijkheden voor gemeenten én projectontwikkelaars, omdat in het huidige bestemmingsplan alleen regels in het kader van een goede ruimtelijke ordening mogen worden gesteld. Voor het bestemmingsplan verbrede reikwijdte mag ook afgeweken worden van de SVBP2012 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen). Zo is de planmaker niet meer gebonden aan een vaste begripsbepaling en indeling.

De gemeente dient het plangebied wel eerst aan te melden als experiment bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK). Twee keer per jaar brengt de minister van BZK (minister Ollongren) een wijzigingsbesluit in procedure, waarmee in artikel 7c, zeventiende lid, van het BuChw plangebieden worden aangewezen als experiment. Zo’n wijzigingsbesluit wordt ook wel een tranche genoemd.

Gemeenten lijken goed gebruik te maken van deze mogelijkheid. Op 28 november 2018 is de zestiende tranche van het BuChw in werking getreden. Hiermee wordt groen licht gegeven om voor een nieuwe reeks plangebieden een bestemmingsplan verbrede reikwijdte vast te stellen, waaronder voor het centrum van Amsterdam (postcodegebied 1012) en het buitengebied van Woerden. De zeventiende tranche van het BuChw is ondertussen al in voorbereiding.

Transitiewet

In september van dit jaar is ook het wetsvoorstel Wijziging van de Crisis- en herstelwet bij de Tweede Kamer ingediend, dat ook wel aangeduid wordt als de Transitiewet. Onder de Transitiewet wordt het voor gemeenten gemakkelijker om een experiment te starten. Zo zal sneller op een aanmelding van een experiment besloten worden, omdat in plaats van een AMvB een ministeriële regeling door de Minister vastgesteld kan worden.

Houd voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Crisis- en herstelwet, de Transitiewet en de Omgevingswet onze blog goed in de gaten! Vragen? Neem dan contact op met onze specialisten Merel Brinkman en Luuk Scheppers.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal