De Omgevingswet verandert niet alles. In veel gevallen zijn de regels een-op-een overgegaan, maar staan ze wel op een andere plek. Het kan ook zijn dat er inhoudelijk toch zaken zijn gewijzigd of nog gaan wijzigen.
Heeft u al een omgevingsvergunning of toestemming (aangevraagd)? Lees dan verder op onze pagina over ‘Overgangsrecht’.
Bent u van plan een activiteit te verrichten die de fysieke leefomgeving wijzigt? Dan kan het zo zijn dat die activiteit alleen is toegestaan nadat u een toestemming van de overheid heeft gekregen. In het Omgevingsloket vindt u de regels die voor u van toepassing zijn. U kunt hier ook omgevingsvergunningen aanvragen of meldingen indienen. Zie voor meer informatie onze pagina over het Omgevingsloket.
Bij nieuwe plannen is het goed om betrokkenen actief te informeren. Participatie is onder de Omgevingswet dan ook een belangrijk thema. Over het algemeen geldt dat bij een aanvraag de indiener aan moet geven hoe er geparticipeerd is. Het helpt vanzelfsprekend als u de buurt en de bewoners vanaf de beginfase meeneemt in uw toekomstplannen om draagvlak te creëren. Dit is ook bevorderlijk voor de relatie met uw gemeente.
De Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit bestaan niet meer. Het begrip ‘inrichting’ komt eveneens niet terug, er wordt gesproken over de milieubelastende activiteit. Voor sommige milieubelastende activiteiten gelden algemene regels en soms geldt er een vergunningplicht. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen kernactiviteiten en functioneel ondersteunende activiteiten.
Anders ten opzichte van de voorheen geldende regels zijn de specifieke zorgplichten. Een specifieke zorgplicht verbiedt handelingen waarvan iedereen zou moeten kunnen weten dat die niet mogen omdat zij bijvoorbeeld schade toebrengen aan de fysieke leefomgeving.
Bent u benieuwd of uw initiatief meldingsplichtig of vergunningsplichtig is? Of wilt u weten welke regels er gelden? Een kleine wijziging kan soms genoeg zijn om een groot verschil te maken in, bijvoorbeeld, de procedure. Het kan daarom verstandig zijn om daarover advies in te winnen. Wij weten voor u de juridische weg te vinden in de omgevingsplannen van gemeenten en in de Omgevingswet.