Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Omgevingswet navigator

Particulier

Als we het hebben over particulieren dan hebben we het natuurlijk over inwoners van Nederland die niet vanuit bedrijfsmatig belang handelen. Inwoners die geen bedrijven hebben, maar misschien wel een huis of een perceel grond. Ook u als inwoner kan te maken krijgen met de Omgevingswet. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van uw huis of als u geconfronteerd met een ontwikkeling bij uw woning wat u niet ziet zitten.  

Het omgevingsplan

Met de Omgevingswet zijn alle bestemmingsplannen binnen een gemeente vervangen door één omgevingsplan. In het omgevingsplan staan regels over functies die op locaties zijn toegestaan, bijvoorbeeld over de grootte van uw woning. Dit omgevingsplan is te raadplegen via het omgevingsloket (zie ook onze pagina over het Omgevingsloket). Een omgevingsplan kan worden gewijzigd. En soms worden met die wijzingen functies toegestaan die u niet ziet zitten. Tegen zo’n wijziging van het omgevingsplan staan rechtsmiddelen open. Zie voor meer informatie onze pagina over het omgevingsplan.

Vergunningsvrij bouwen

In de praktijk krijgen wij veel vragen over wat de mogelijkheden zijn om zonder vergunning een woning te vergroten door bijvoorbeeld een aanbouw. Of zonder vergunning iets gebouwd mag worden, kan volgen uit het omgevingsplan, uit rijksregels en kan bovendien per gemeente verschillen. Ook moet er rekening worden gehouden met de verschillende benodigde toestemmingen, soms is er geen omgevingsvergunning nodig voor een omgevingsplanactiviteit maar weer wel voor het bouwtechnische deel.

Wel of geen vergunning nodig?

Bent u benieuwd of voor uw verbouwplannen een vergunningplicht geldt? Neem dan contact op met onze juristen. Wij weten de juridische weg te vinden in de omgevingsplannen van gemeenten en in de Omgevingswet. En wij staan voor u klaar wanneer een aanvraag via het Omgevingsloket toch nodig is.

Catch Legal