Wanneer krijgt u te maken met de Omgevingswet? Nou, mogelijk als u van plan bent iets te veranderen in de fysieke leefomgeving. Dat kan zijn als u een bedrijfspand wil omzetten naar woningen, als u plannen heeft om een garage neer te zetten naast uw huis of een initiatief heeft voor het vergroenen van uw buurt.
Niet alles is nu anders, een deel van de regels zijn één-op-één overgegaan. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van zaken die wél veranderen. Hieronder een aantal wijzigingen die de Omgevingswet met zich meebrengt voor u als particulier of ondernemer. In het menu links is meer informatie te vinden over specifieke thema’s, de belangrijkste instrumenten van de wet en wat de Omgevingswet concreet betekent voor bepaalde sectoren. Ook kunt u in het linker menu meer informatie vinden over het overgangsrecht.
Er komt een nieuw Omgevingsloket. Een centrale plek waar nagenoeg alle regels zijn te vinden die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. In het loket vindt u de regels van het Rijk, de provincies, de waterschappen en de gemeenten. Op de kaart in het loket kunt u zien welke regels er gelden en kunt achterhalen welke toestemming u nodig heeft (met beslisbomen). In het loket kunt u ook vergunningen aanvragen en meldingen indienen. Dit Omgevingsloket vervangt de website www.ruimtelijkeplannen.nl, het Omgevingsloket online (OLO) en het Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).
Net als vóór de Omgevingswet, bestaat nog steeds de omgevingsvergunning. Met een omgevingsvergunning kunnen door de overheid één of meerdere toestemmingen worden gegeven om een activiteit uit te voeren, denk aan bouwen of een planologische toestemming. De wetgever heeft geprobeerd meer algemeen geldende regels op te stellen, zodat niet meer voor alles een vergunning nodig is. Voor meer activiteiten dan voorheen, is een melding voldoende. Kijk voor meer informatie over de omgevingsvergunning op deze pagina.
De planfiguur van het bestemmingsplan bestaat niet meer. Vanaf 1 januari 2024 geldt er voor één gemeente één omgevingsplan. In het omgevingsplan staan regels over de ruimtelijke ordening en het gebruik van grond in het grondgebied van de gemeente. Ondernemers en inwoners moeten zich bewust zijn van het omgevingsplan, omdat daaruit bijvoorbeeld kan volgen of de voorgenomen activiteit wel of niet mag. Kijk voor meer informatie over het omgevingsplan op deze pagina.
De Omgevingswet legt een grotere nadruk op participatie bij nieuwe ruimtelijke plannen. Dit betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor inwoners, stakeholders en andere belanghebbenden of geïnteresseerden om hun standpunt kenbaar te maken.
In alle gevallen dient u bij het indienen van een aanvraag om omgevingsvergunning aan te geven hoe u heeft geparticipeerd. Een belangrijk uitgangspunt van de Omgevingswet is dat initiatiefnemers zelf de mensen in de buurt betrekken bij hun plannen en dat dit niet altijd meer de verantwoordelijkheid is van de gemeente of andere overheid.
Over participatie onder de Omgevingswet schreven wij twee uitgebreide blogs. Het eerste blog gaat over de rol van participatie bij het vaststellen van een omgevingsplan, de tweede over participatie bij het verlenen van een omgevingsvergunning onder de Omgevingswet.
Met de Omgevingswet wordt beoogd om ontwikkelaars (groot en klein) te stimuleren bepaalde wenselijke ontwikkelingen te realiseren. Dat is anders dan onder het vorige stelsel, waarbij in bestemmingsplannen gedetailleerde regels werden opgenomen. De wet beoogt in zoverre meer flexibiliteit te bieden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Het is echter aan de gemeente om te bepalen hoeveel flexibiliteit in een bepaald gebied wenselijk is. Hoe flexibel ook, er zullen altijd randvoorwaarden van toepassing zijn waarbinnen een activiteit wel of niet kan worden gerealiseerd.
Het is belangrijk voor ondernemers en inwoners (particulieren) om zich goed te informeren over de specifieke regels die van toepassing zijn op de activiteiten en projecten onder de Omgevingswet.