Tappen zonder vergunning

Er zijn van die momenten waarop een alcoholische versnapering een heuse toevoeging kan zijn. Bij het 10-jarig bestaan van uw lunchroom hoort natuurlijk champagne! En bij die bekerfinale is het toch leuk om bij uitzondering een biertje te kunnen schenken? Zonder Alcoholwetvergunning mag dit niet zomaar. In deze blog bespreken we hoe de tapontheffing in deze situaties uitkomst kan bieden.

Geen Alcoholwetvergunning

In de hiervoor genoemde voorbeelden is het vaak een bewuste keuze om geen vergunning aan te vragen; deze is simpelweg niet nodig. In andere gevallen kan het zijn dat niet wordt voldaan aan de wettelijke eisen voor de vergunning. Wat de reden ook is, de Alcoholwet biedt de mogelijkheid om in bepaalde situaties alcohol te schenken zonder Alcoholwetvergunning. Deze uitzondering wordt ook wel de ‘tapontheffing’ genoemd.

Tapontheffing

Met de tapontheffing is het mogelijk om voor een bepaalde periode onder bepaalde voorwaarden zwak-alcoholhoudende dranken te schenken zonder vergunning. Anders dan de Alcoholwetvergunning, gaat het bij de tapontheffing slechts om een beperkte tijdsperiode van maximaal twaalf aaneengesloten dagen, een mooi voorbeeld waar wij eerder al over schreven is een kerstmarkt. Na afloop van deze periode is het schenken van alcohol niet langer toegestaan.

Let op: Ook voor de horecaondernemer die al in het bezit is van een Alcoholwetvergunning kan de tapontheffing interessant zijn! De Alcoholwetvergunning geldt namelijk alleen voor de daarin opgenomen horecalokaliteit. Met de tapontheffing kan ook op andere locaties alcohol worden geschonken, bijvoorbeeld tijdens een bijzonder evenement.

Eisen

Een tapontheffing wordt volgens de wet alleen gegeven als het verstrekken van alcohol gebeurt onder onmiddellijke leiding van iemand die eenentwintig jaar of ouder is en die niet van slecht levensgedrag is. Naast de eisen uit de wet kan de burgemeester nog aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld dat minimaal één leidinggevende een diploma sociale hygiëne heeft. Eventuele aanvullende eisen zijn opgenomen in beleidsregels en zijn vaak te vinden op de website van de gemeente of het aanvraagformulier voor de ontheffing.

Let op: Als u een jaarlijks terugkerend evenement heeft waar dezelfde persoon leiding zal geven over het verstrekken van alcohol, kan de burgemeester besluiten één ontheffing te verlenen voor meerdere jaren.

Tappen maar

Bent u van plan om een tapontheffing aan te vragen of evenement te organiseren en heeft u hier nog weinig ervaring mee? Wij raden aan altijd een jurist te vragen om een korte check. Elke gemeente heeft zijn eigen regels en met één vergunning bent u er vaak nog niet. Voorkom dat uw evenement vroegtijdig wordt beëindigd, wij helpen u graag.

Deze bijdrage is geschreven door mr. Rijk de Vries en mr. Fleur Bouman in het kader van de samenwerking tussen Catch Legal en Uitgeverij PS. Middels het periodiek schrijven van artikelen laat Catch Legal op toegankelijke wijze de Nederlandse horecaondernemer kennismaken met het bestuursrecht. De artikelen verschijnen op de websites en in de uitgaven van Uitgeverij PS. Klik hier voor het originele artikel.

Interessant artikel?

Share on facebook
Deel op facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal