Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen ineen. Daarbij doen de kerstmarkten, maar ook andere evenementen hun intrede in Nederland en trekken vele bezoekers. Maar waar moet u vooral aan denken bij het organiseren van een kerstmarkt, braderie of ander evenement?

First things first: de evenementenvergunning

Kijk allereerst of voor het voorgenomen evenement een vergunning nodig is op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV) van uw gemeente. In sommige gevallen volstaat een melding, maar dat is wel afhankelijk gesteld van een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld de omvang van het aantal te verwachten bezoekers. Let daarbij op dat een vergunningaanvraag of een melding ruim voor de geplande aanvangsdatum moet zijn ingediend. De gemeente moet de tijd hebben om de aanvraag/melding te kunnen beoordelen.

Pakt u het helemaal groots aan, dan kan het zo zijn dat het evenement moet worden aangemeld voor de evenementenkalender, want grote evenementen binnen de regio moeten op elkaar afgestemd worden. Gemeentelijke regels over evenementen kunnen van elkaar verschillen. Neem dan ook tijdig contact op met uw gemeente.

Vergeet het bestemmingsplan niet!

Wie denkt al aan de slag te kunnen met alleen een evenementenvergunning op zak, kan bedrogen uitkomen. Een evenement zoals een kerstmarkt kan namelijk in strijd zijn met het ter plaatste geldende bestemmingsplan. Zo kan het zijn dat wanneer het bestemmingsplan op de beoogde locatie geen evenement toestaat, hier geen kerstmarkt of ander evenement georganiseerd mag worden. Hierop geldt wel een uitzondering. Dat is wanneer het evenement zó incidenteel en kortdurend is, waardoor het geen strijd met de bestemming oplevert (bijvoorbeeld een enkele uren durende vlooienmarkt). Een kerstmarkt zal dus doorgaans wel binnen de bestemming moeten passen, al helemaal omdat ook de opbouw en afbouw van het evenement bij de beoordeling wordt betrokken.

Voor evenementen die langer duren kan een relatief eenvoudige omgevingsvergunning worden verleend (denk wel aan de doorlooptijd). Geen reden om meteen af te haken, maar bedenk wel dat de ruimtelijke aanvaardbaarheid moet worden beoordeeld.

Een drankje erbij?

Wie op een evenement zoals een kerstmarkt alcoholhoudende dranken wil schenken, heeft daarvoor op grond van de Drank- en Horecawet een ontheffing nodig. Voor het schenken van alcoholhoudende dranken is normaal gesproken een DHW-vergunning vereist, maar wanneer het schenken van alcoholhoudende dranken maar een korte periode betreft, kan hiervoor door de gemeente ontheffing worden verleend. Het gaat dan om locaties van zeer tijdelijke aard en het verstrekken van alleen zwak-alcoholhoudende dranken.

En dan is het klaar, toch?

Zijn deze vergunningen, ontheffingen en overige toestemmingen in bezit, dan zou het goed moeten komen. Dat na vergunningverlening toch nog wat geharrewar kan ontstaan, blijkt uit tal van uitspraken van de rechter. Niet iedereen vindt een (kerst)markt of voorjaarsbraderie namelijk een leuk idee en daarom worden soms de gekste bezwaren aangedragen. Binnenkort zullen we een aantal opmerkelijke gerechtelijke uitspraken met u delen.

Kortom…

Bovenstaande is niet bedoeld om te ontmoedigen! Integendeel. Maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende benodigde vergunningen en toestemmingen. Het zou namelijk zonde zijn als de braderie of markt al in het water valt voordat het begonnen is. Denk daarom ruim van tevoren na over de omvang en wat u wil organiseren. Neem ook contact op met de gemeente en spreek uw plannen door. Zo voorkomt u dat deze administratieve ‘rompslomp’ teveel wordt. Ikzelf ben in ieder geval helemaal in de kerststemming gekomen door de kerstmarkt! Volgend jaar weer?

Deze bijdrage is geschreven in het kader van de samenwerking tussen Catch Legal en Uitgeverij PS. Middels het periodiek schrijven van artikelen laat Catch Legal op toegankelijke wijze de Nederlandse horecaondernemer kennismaken met het bestuursrecht. De artikelen verschijnen op de websites en in de uitgaven van Uitgeverij PS. Klik hier voor het originele artikel dat geplaatst is op www.lunchroom.nl.

Interessant artikel?

Deel op facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via mail

Gerelateerde berichten

Catch Legal