Blogs Omgevingswet

Onze juristen schrijven regelmatig blogs en artikelen. Ook over de Omgevingswet. Hieronder vindt u ze allemaal.

Mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning onder de juridische loep

Het bouwen van een mantelzorgwoning in eigen tuin wordt in Nederland steeds populairder. Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Zijn de regels voor mantelzorg daarmee veranderd?  

Lees meer...
de jacht

Alle pijlen gericht op de Omgevingswet: de gevolgen voor de jacht

Door inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is er ook voor de jacht het een en ander veranderd. Inhoudelijk lijken deze veranderingen op het eerste gezicht wel mee te vallen, maar qua termen en vindplaatsen van de regels zijn er wel degelijk verschillen ten opzichte van de oude Wet natuurbescherming.

Lees meer...

Te vroeg afgeweken?

Initiatiefnemers vragen voor de Omgevingswet nog snel een omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan. Dat is een logische gedachte. Maar wees daarin wel alert!

Lees meer...
van het gas af

Utrecht dwingt woningen van het gas af, een voorbode voor de toekomst?

In de wijk Overvecht-Noord krijgen 320 woningen geen gas meer. Utrecht is de eerste gemeente die woningen gedwongen van het gas af haalt. Benieuwd naar hoe de gemeente Utrecht precies te werk is gegaan en of binnen andere gemeenten aardgasvrije doelstellingen ook kunnen worden behaald?

Lees meer...

Pas op de plaats: Gevolgen van de Porthos-uitspraak en meer…

Een streep door de bouwvrijstelling, uitstel van de Omgevingswet, nieuwe bouwverplichtingen en eisen voor duurzamere gebouwen. Het is geen eenvoudige tijd om een projectontwikkelaar of bouwbedrijf te zijn. We zetten we de gevolgen van recente ontwikkelingen binnen het omgevingsrecht voor u op een rij.

Lees meer...
bestemmingsplan

De Omgevingswet: Al ruim 10 jaar op komst!

Eind juni zou dan het besluit eindelijk komen over de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. Maar de Eerste Kamer houdt het nog aan en blijft kritische vragen stellen over de wet en het daaraan onlosmakelijk verbonden DSO. Ter ere van bijna tien jaar Omgevingswet spanning staat Marit in deze blog stil bij de gebeurtenissen die hebben geleid tot het steeds maar uitstellen van de Omgevingswet!

Lees meer...
Catch Legal